Indyk pieczony
19 października, 2009Bardzo prosty i szybki sposób na elegancki obiad, z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.
Składniki:
- indyk opiekany firmy Indykpol 1 szt.
- masło 5 dag,
Sos:
- konfitura żurawinowa 1 słoik,
- masło 2 łyżki,
- mąka 2 łyżki,
- bulion drobiowy 1 szklanka,
- sól.
Wykonanie:
Indyk opiekany firmy Indykpol jest produktem wstępnie obrobionym termicznie i przyprawionym, dzięki czemu znacznie skraca się czas jego pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika należy go rozmrozić. Można go posypać ulubionymi przyprawami ( nie solić) i posmarować masłem.
Zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec ok. godzinę w temperaturze 200 stopni C. Ostatnie 10-15 minut piec z odkrytą folią, aby skórka smakowicie zarumieniła się. Można podawać z posmarowanym lekko masełkiem lub sosem żurawinowym.
Przygotowanie sosu: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie powoli wlewać do niej bulion i mieszając zagotować. Dodać konfiturę z żurawin, przyprawić szczypta soli i dobrze wymieszać. Sos można podawać na ciepło jak i na zimno.