Idealny na imprezę – quiche z kurkami i świeżym cząbrem
28 lipca, 2017Wywodzące się z północno-wschodniej Francji kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem, to idealny smakołyk na letnie przyjęcia. Choć z wyglądu przypomina nieco tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.
Składniki na farsz:
200 g świeżych kurek
1 cebula
150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
300 ml śmietanki 36%
4 jajka
3 gałązki cząbru
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!
Sprawdź też:
5 sposobów na niezapomnianą domówkę
Letnie, zielone pasty do pieczywa
5 pomysłów na pyszne kanapki