Idealna letnia przekąska, czyli 5 sposobów na arbuza!
13 lipca, 2018Arbuz to doskonały pomysł na przekąskę w upalne dni . Jest źródłem witamin C, B1, B2 oraz B6, które wzmacniają odporność i koncentrację. Co więcej, arbuz zawiera beta-karoten odpowiedzialny za sprężystość oraz ładny koloryt naszej skóry, a także potas i wapń zapewniający dobrą kondycję włosów i paznokci. Arbuz w 92% składa się z wody, jest również bogaty w kwas cytrynowy i jabłkowy, dzięki czemu skutecznie gasi pragnienie. Jest pyszny, zdrowy i niskokaloryczny.
Sprawdź 5 ciekawych pomysłów naszej redakcji na przyrządzenie arbuza!
1. Lody
Nie ma nic lepszego na upał niż lody! Najlepiej te naturalne, bez zbędnego cukru i konserwantów. Przekrój arbuza na pół, a następnie pokrój go w 2-3 centymetrowe plastry. Następnie każdy plaster podziel na trzy trójkąty, lekko natnij skórkę i wbij w arbuza patyczki do lodów. Aby nadać tym domowym lodom jeszcze bardziej orzeźwiający smak, możesz obłożyć kawałki owocu świeżą miętą. Teraz wystarczy tylko włożyć nasze arbuzowe trójkąty do zamrażalnika i gotowe!
PIĘKNIE PODANE:
2. Lemoniada
Świetną alternatywą dla tradycyjnej lemoniady jest właśnie orzeźwiająca lemoniada arbuza. Aby przygotować dużą karafkę napoju będziesz potrzebować
- połowę dużego arbuza
- 2 duże cytryny
- 1 limonkę
- 2 łyżki miodu
- garść listków mięty
- wodę mineralną
- kostki lodu
Oczyść arbuza z pestek i skóry oraz pokrój go na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć części arbuza do blendera i dodaj sok z 1,5 cytryny. Tak przygotowaną masą włóż do zamrażalnika. W tym czasie pokrój 0,5 cytryny oraz limonkę w plasterki, a następnie rozpuść dwie łyżki miodu w połowie szklanki wody. Gdy zblendowany arbuz będzie wystarczająco schłodzony, wystarczy przenieść papkę do karafki, dodać rozpuszczony miód, miętę oraz plasterki cytrusów. Na koniec dopełnij karafkę lub dzbanek wodą mineralną, dokładni wymieszaj i dodaj koski lodu. Dla urozmaicenie smaku można dodać też kilka listków bazylii!
PIĘKNIE PODANE:
3. Mrożony mus
Jeszcze innym sposobem na schłodzonego arbuza jest mus zwany inaczej granitą. Obrany, pozbawiony pestek owoc należy pokroić w kostkę i zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem z limonki. Następnie przełóż wszystko do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, pozostaw tam do całkowitego zamrożenia. W między czasie, wymieszaj kilka razy przygotowaną masę w celu lepszego połączenia składników i uzyskania lepszej konsystencji. Gdy mus będzie gotowy, przełóż do miseczek lub stylowych słoiczków i wykończ podanie listkiem mięty.
4. Sałatka z arbuza
Co powiesz na sałatkę z arbuza? Wystarczy pokroić arbuza w kostkę, dodać zieloną sałatę, rukolę lub roszponkę oraz ser feta. Świetnym pomysłem będzie także dodanie krewetek! Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw ulubionym dressingiem oraz ziołami… Lekka, oryginalna przekąska gotowa!
5. Grillowany arbuz
Wakacje to czas weekendowego grillowania z przyjaciółmi. Zaskocz ich niebanalną, lekką przekąską, doskonale nadającą się na grilla! Pokrój arbuza w trójkąty o grubości 2-3 cm, a następnie przygotuj oryginalną pomadę. Wymieszaj ze sobą sok z kilku cytryn, stratą skórkę cytrynową, miód oraz odrobinę pieprzu. Tak przygotowaną masą posmaruj arbuza z dwóch stron i połóż na grilla. Wystarczy piec arbuzowe trójkąty po 2-3 minuty z każdej strony i gotowe!
Opracowanie: Ania Tobiasz Foto: fotolia
Sprawdź przepisy na napoje orzeźwiające: