Hygge przepis, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
31 grudnia, 2018Instagram/ @annalarssondesign
Zima to okres kiedy dni są krótkie, a wieczory najchętniej spędzamy w ciepłym mieszkaniu, pod kocem i z herbatą w ręku. Długie wieczory możemy umilić sobie domowymi wypiekami, które nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze jak pachną! Dziś proponujemy hygge przepis na cynamonowe bułeczki prosto ze Szwecji, znane jako Kanelbullar, które wpisują się w filozofię hygge – czyli skandynawski sposób na czerpanie przyjemności z małych rzeczy życia codziennego.
Szwedzi mają swoją nazwę również na zamiłowanie do kawy oraz słodkich wypieków. Przerwa na taką przyjemność nazywana jest przez nich fiką i można ją praktykować w pracy, domu czy na mieście. Każda okazja jest dobra, aby napić się kawy i zjeść pyszne cynamonowe bułeczki!
Instagram/ @sateenkaarigirl
Sprawdźcie nasz hygge przepis na szwedzkie cynamonowe bułeczki!
Ciasto na kanelbullar:
400 g mąki pszennej
60 g masła
2 jajka
7 g suchych drożdży
150 ml mleka
2 łyżki cukru
1⁄4 łyżeczki soli
Nadzienie:
60 g roztopionego masła
1 łyżka cynamonu
60 g cukru (trzcinowego lub zwykłego)
Sposób przygotowania hygge bułeczek
Instagram@pascalehansez
Wszystkie składniki na cynamonowe bułeczki powinny być w pokojowej temperaturze. Masło roztopić i ostudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem, stopniowo dodając mleko, masło i jaja. Z gładkiej masy należy uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie należy rozpuścić i odrobinę przestudzić masło do nadzienia. Następnie dodać do niego cynamon i cukier, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i każdą dokładnie rozwałkować na prostokąty ok. 1 cm. Następnie posmarować nadzieniem i zawijać w rulon. Rulon kroimy w 2 cm plastry i układamy na blasze. Pamiętaj o zachowaniu odstępu, ponieważ hygge bułeczki jeszcze urosną! Tak ułożone zostawiamy na blasze na 45 minut. Kiedy wyrosną smarujemy je jajkiem roztrzepanym z wodą i pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Szwedzkie bułeczki cynamonowe najlepiej smakują ciepłe, smacznego!
Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz hygge przepis. Pamiętajcie też, że oprócz smaku w filozofii hygge niezwykle ważny jest wygląd, dlatego polecamy wam sposób serwowania szwedzkich bułeczek. Odcienie złota idealnie wpasują się w skandynawski klimat.
{images}
Opracowanie: Edyta Paszkowska
Sprawdź też:
HYGGE, czyli 5 sposobów na szczęście
Hygge – playlista szczęścia!
5 najlepszych skandynawskich marek