Hygge przekąska, czyli przepis na czekoladowo-bananowe batoniki
20 lutego, 2018Instagram/@kenstorkoekken
Nie od dziś wiadomo, że Duńczycy kochają przekąski! Najbardziej te domowej roboty, zrobione z najbliższymi. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na czekoladowo – bananowe batoniki, dzięki którym możemy wprowadzić Was do kuchni hygge.
Do wykonania czekoladowo – bananowych batoników potrzebujesz:
- 2 dojrzałe banany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki margaryny
- szklankę mąki
- białka z 2 jaj
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- ½ szklanki startej czekolady
- sól
- tłuszcz do pieczenia
- 1 łyżkę mleka
- 1 łyżkę gorącej wody
- 1 i ¼ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zmiksuj cukier, cukier wanilinowy, jogurt, margarynę i białka. Dodaj rozgniecione widelcem banany. Całość miksuj jeszcze ok. pół minuty. Następnie do masy wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj czekoladę. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 min. W tym czasie przygotuj lukier: cukier wanilinowy, margarynę, mleko, wodę i cukier puder wymieszaj do powstania gładkiej masy. Gotowe ciasto pokrój w kawałki i polewaj lukrem. Czekoladowo – bananowe batoniki smakują lepiej pięknie podane, dlatego zobacz naszą propozycję serwowania.
SZTUKA SERWOWANIA
Elegancka łopatka do tortów i ciast wykonana z bawolich rogów. SPRAWDŹ TERAZ |
|
Bambusowy widelec do serwowania MADAM STOLTZ |
|
Miska w skandynawskim stylu – idealna do wyrabiania ciasta, serwowania owoców | |
Piękne ręcznie malowane talerze deserowe ze złotą obwódką |
Opracowanie: Edyta Paszkowska
Sprawdź tez:
Hygge przepis, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
HYGGE, czyli 5 sposobów na szczęście!
Hygge – playlista szczęścia!