
Grzanki z awokado – śniadanie mistrzów
17 sierpnia, 2016Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek! Gdy rano zapomnimy zjeść, możemy mieć gorsze samopoczucie, a także czuć się osłabieni. Pożywny pierwszy posiłek można przygotować niezwykle prosto, korzystając z niewielu produktów, a także – przy użyciu odpowiedniego sprzętu kuchennego. Śniadanie to chwila na łączenie przyjemnego z pożytecznym – czym byłby poranek bez aromatycznej kawy lub pobudzającej herbaty?
Dlaczego śniadanie jest tak ważne? Najprostszą odpowiedź dyktuje nam nasza fizjologia. Ranek to czas, gdy organizm jest w stanie czerpać najwięcej wartości odżywczych ze spożywanych posiłków. Poranne godziny bez jedzenia to idealna droga do szybkiego zmęczenia organizmu, powiązanego ze spadkiem glukozy we krwi. Wówczas potrzebujemy najwięcej węglowodanów, aby pełni energii rozpocząć nowy dzień. Nawyk jedzenia śniadania ma wpływ również na nasze zdrowie i… wygląd. Pomijanie pory śniadaniowej to prosta droga do spowolnienia przemiany materii. Wówczas, w godzinach popołudniowych odczuwamy większy apetyt, a co za tym idzie – jesteśmy w stanie zjeść zdecydowanie więcej kalorycznych przekąsek.
A MOŻE AWOKADO?
Zbilansowane śniadanie powinniśmy skomponować z pełnowartościowych produktów. Ważne jest jednak, aby posiłek ten był odpowiednio odżywczy, lecz nieprzesadnie ciężki. Z tego względu, pełnoziarniste pieczywo w towarzystwie dojrzałego awokado może być smacznym i odpowiednio energetycznych rozwiązaniem. Ogromną zaletą awokado jest zawarty w nim kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Dzięki zawartości tego tłuszczu, do organizmu lepiej wchłaniają się również inne wartości odżywcze, kryjące się w tym owocu – likopen, potas, witaminy C, E, A oraz z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Potas reguluje ciśnienia krwi i dba o prawidłową pracę serca. Zeaksantyna i luteina pozytywnie wpływają na nasze oczy. Z kolei likopen oraz witaminy C, E i A znane są jako silne przeciwutleniacze, a witaminy z grupy B odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Prawdą jest, że awokado to także jeden z najbardziej kalorycznych owoców, jednak spożywany w odpowiednich ilościach, dostarczy nam siły na dużą część dnia.
GRZANKI Z AWOKADO
Potrzebne składniki:
- Kilka kromek pełnoziarnistego chleba
- Jedno dojrzałe awokado
- Gęsta śmietana
- Płynny miód lub syrop klonowy
- Świeża mięta lub tymianek
Przygotowanie:
Chleb pokrój i opiekaj w tosterze na średniej mocy. Awokado miętę lub tymianek oraz dwie łyżki gęstej śmietany zblenduj. Powstałą w ten sposób pastę nałóż na gotowy tost. Całość można polać miodem lub syropem klonowym.