Gotuj na zdrowie!
14 kwietnia, 2009Mimo, że świadomość na temat zdrowej kuchni wciąż w społeczeństwie rośnie, to jednak większość z nas lubi smaczne, dobrze doprawione, smażone w głębokim tłuszczu schabowe i frytki. Zmienić upodobania kulinarne nie tak łatwo, jednak warto, ponieważ zdrowe gotowanie oznacza zdrowe życie!
Tatiana Ziemkowska
Zrezygnuj ze smażenia na tłuszczu
Niezależnie od tego, co smażysz – mięso, rybę, ziemniaki czy warzywa – każdy z tych produktów podczas smażenia wchłania w siebie bardzo dużo tłuszczu. Obciąża to bardzo wątrobę i źle wpływa na Twoją sylwetkę. Znacznie mniej będziesz szkodzić sobie i swojej rodzinie, jeśli smalec zastąpisz oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Szczególnie wartościowa jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, ponieważ w wysokich temperaturach nie tracą swoich właściwości odżywczych.
Nigdy nie smaż na oleju, który już raz wykorzystałaś
Wielokrotnie używany olej jest rakotwórczy i naprawdę nie warto ryzykować zdrowiem w imię wątpliwej oszczędności. Jeśli ulegasz czasem pokusie usmażenia frytek na oleju, za każdym razem korzystaj ze świeżego.
Zaprzyjaźnij się z piekarnikiem
Mięso i ryby wcale nie będą mniej smaczne, jeśli zamiast je smażyć, zawiniesz w folię aluminiową i zapieczesz. Taki sposób gotowania nie jest czasochłonny, nie wymaga też Twojej nieustannej uwagi, a bardzo zdrowy, ponieważ uzyskujesz dzięki niemu lekkostrawny i dietetyczny posiłek.
Owoce i warzywa najlepiej podawaj na surowo
Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi owoce i warzywa należy spożywać do każdego posiłku. A gotując, pozbawisz je wielu cennych składników. Trzeba też pamiętać o tym, że najwięcej witamin kryje się tuż pod skórką , dlatego obcinając ją, staraj się robić to jak najcieniej.
Gotuj warzywa w małej ilości wody lub na parze
Trzeba pamiętać o tym, że witaminy i wartościowe składniki mineralne znajdujące w warzywach rozpuszczają się w wodzie. Po ugotowaniu zawsze zlewamy nadmiar wody do zlewu, a wraz z nim… to co najcenniejsze. Najbardziej odpowiednim sposobem na przyrządzenie warzyw jest gotowanie na parze (warto zaopatrzyć się w specjalnie do tego przeznaczony garnek) lub duszenie ich w małej ilości wody. Pamiętać też trzeba, że warzywa po ugotowaniu powinny być półtwarde, a w garnku nie pozostać wody do odlania. Bardzo przydatnym urządzeniem w kuchni jest szybkowar – zapobiega on ucieczkom wartościowych składników i pozwala błyskawicznie ugotować każdy posiłek.
Pamiętaj o prawidłowym rozmrażaniu
Zamrożone produkty najlepiej rozmrażać tuż przed spożyciem, wówczas unikniesz zagrożenia, jakie niesie ze sobą namnażanie się drobnoustrojów. Najlepiej jest rozmrażać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Spowolni to rozwój bakterii i zapobiegnie utracie witaminy C z produktów.
Przechowuj żywność w szczelnych pojemnikach
Powietrze, wysoka temperatura i wilgoć są największymi wrogami przechowywanej żywności. Dlatego niezbędne w kuchni są dobre pojemniki, które pomogą zadbać o to, by żywność nie psuła się szybko. Pojemniki z systemem kontroli kondensacji zapobiegają powstawaniu wilgoci i jednocześnie przedłużają świeżość produktów. A lodówka nie przechodzi nie pożądanymi zapachami.
Sprawdź, czy masz dobre garnki
Zrezygnuj z garnków emaliowanych i aluminiowych. Zarówno pierwsze (szczególnie po obtłuczeniu się warstwy emalii), jak i drugie (podczas gotowania wymywa się szkodliwe aluminium) są szkodliwe dla zdrowia. Zainwestuj w dobre garnki ze stali nierdzewnej z teflonem. Dobry garnek ze stali nierdzewnej powinien posiadać wielowarstwowe dno, dzięki czemu ciepło jest optymalnie wykorzystywane, a równomierne nagrzewanie sprawia, że potrawy szybciej się gotują, i nie przypalają się.