Przygotowanie młodej kapusty:
Wytnij głąb z główki kapusty.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Włóż kapustę do wrzącej wody na około 5 minut, aż liście staną się miękkie i łatwe do oddzielania.
Delikatnie zdejmuj liście, starając się ich nie uszkodzić. Jeśli liście wewnętrzne są nadal twarde, zanurz kapustę ponownie w wodzie na kilka minut.
Farsz do gołąbków z młodej kapusty:
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju, aż staną się miękkie i lekko złociste.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, majeranek, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.
Formowanie gołąbków z młodej kapusty:
Na każdy liść kapusty nałóż łyżkę farszu. Zwiń liść, zaczynając od grubszego końca, zawiń boki do środka, a następnie zroluj w górę, tworząc gołąbka.
Gotowe gołąbki układaj ściśle jeden obok drugiego w dużym garnku lub głębokiej brytfannie.
Gotowanie gołąbków z młodej kapusty:
Wymieszaj przecier pomidorowy lub passatę z bulionem warzywnym i zalej gołąbki. Sos powinien pokrywać gołąbki. Jeśli jest za mało sosu, dodaj więcej bulionu lub wody.
Przykryj garnek pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż gołąbki będą miękkie. Można też piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny.
Podanie gołąbków z młodej kapusty:
Podawaj gołąbki gorące na pięknych talerzach. Sztuka Pięknego Serwowania.