Gofry z bitą śmietaną i owocami
4 lipca, 2016Dzieci je uwielbiają. Gdy sezon świeżych owoców jest w pełni, warto dodawać je do każdego deseru. Gofry to szybki przepis na deser z owocami – zrobisz je w kilkanaście minut.
Składniki:
- 1 ¾ szkl maki,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/3 kostki masła,
- 1 ¼ szklanki mleka,
- 2 jaja.
Wykonanie:
- W misce wymieszaj najpierw sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Pośrodku zrób wgłębienie.
- W garnuszku na małym ogniu roztop masło, dodaj do niego cukier waniliowy, mleko, żółtka jaj (białka wykorzystasz później).
- Wlej mieszankę do miski i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
- Ubij białko na sztywną pianę. Dodaj ja do ciasta delikatnie łyżką zagniatając masę.
- Ciasto nakładaj na rozgrzaną, lekko natłuszczona gofrownicę (2 – 3 łyżki na porcję) i wypiekaj ok. 2- 3 min.
- Na ciepłe jeszcze gofry nakładaj bitą śmietanę z truskawkami bądź innymi owocami sezonowymi.
Dobry pomysł:
Gofry możesz podać również z samymi truskawkami polanymi miodem.
Zobacz też: