Filety wołowe z imbirem
29 lipca, 2009Ta potrawa wzbudza silne emocje, bowiem czerwone mięso i sproszkowany imbir uważane są za afrodyzjak. Jednak te delikatne filety wołowe podane z ryżem i zieloną sałatą są równie chętnie jedzone przez poszukiwaczy silnych wrażeń, co przez grillowych wytrawnych smakoszy.
Składniki:
- 70 dag młodej wołowiny,
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Kucharek,
- 3 łyżeczki imbiru Prymat,
- ½ szklanki czerwonego wina,
- ¼ szklanki oleju
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z tłuszczu i powięzi, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry, stłuc tłuczkiem, posypać przyprawą Kucharek oraz imbirem, skropić winem i olejem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie ułożyć filety na dobrze rozgrzanym ruszcie, ponownie skropić winem i olejem i opiekać po 5-7 min z każdej strony. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
09.06.2009
foto:materiały prasowe