Filet z kurczaka w sosie egzotycznym
23 maja, 2008liczba porcji / 2
czas przygotowania / 50 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- mała filiżanka orzechów włoskich
- mała filiżanka suszonych moreli
- mała filiżanka orzeszków pistacjowych
- szklanka bulionu (może być z koncentratu)
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- duża, jędrna pomarańcza
- 2 bezpestkowe mandarynki
- sól, pieprz
- duża szczypta przyprawy do drobiu
- oliwa
Wykonanie:
Morele drobno siekamy, zalewamy niewielka ilością letniej wody (powinna tylko przykryć owoce), odstawiamy do napęcznienia. Orzechy parzymy wrzątkiem, cedzimy na sicie, obieramy ze skórki, niezbyt drobno siekamy. Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy filety, przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy skórkę otarta z całej pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem, posiekane orzechy, namoczone morele oraz zagotowany wraz z pozostałym ze smażenia tłuszczem bulion. Całość przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min. Mięso powinno być miękkie, ale nierozgotowane. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, wlewamy do sosu, zagotowujemy; gdy trzeba, całość doprawiamy do smaku. Po wyjęciu na talerze przybieramy każda porcję cząstkami mandarynek. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A