Faszerowane pomidory
23 maja, 2008Jest to bardzo łatwy i szybki w wykonaniu przepis.
Składniki:
- 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
- puszka zielonego groszku
- konserwowego
- 25 dag żółtego, pikantnego sera
- 1/2 szklanki majonezu
- sól
- pieprz
- 8 średniej wielkości liści sałaty
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Zpomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczka usuwamy miąższ i pestki, wnętrzalekko oprószamy Soła i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy farsz:
ser kroimy w drobna kostkę (nie większa niż ziarenka groszku), groszekodsączamy, składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku.Przygotowane pomidory nadziewamy farszem, układamy na liściach sałaty,posypujemy zielenina. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A