Faszerowana papryka
23 października, 2008Papryka jest niezastąpionym źródłem witamin i wielu odżywczych składników. Zawarta w niej rutyna ułatwia przyswajanie witaminy C, co ma bardzo dobroczynny wpływ na naszą odporność. Pod względem ilości występowania tej witaminy papryka znajduje się w czołówce warzyw. Zatem warto ją polubić, i często mieć na swoim stole.
Składniki:
- papryka,
- włoszczyzna,
- kostka rosołowa,
- 20 dag sera żółtego.
Do nadzienia czterech średniej wielkości papryk potrzebujesz:
- 1/2 kg mielonego mięsa (karkówki lub z indyka);
- torebkę ugotowanego na twardo ryżu,
- cebula, marchewka utarta na drobnej tarce,
- cztery średniej wielkości papryki,
Wykonanie:
1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne.
2. Przygotuj farsz i napełnij nim każdą z papryk.
3. Umyj włoszczyznę, pokrój ją na kawałki i wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Poustawiaj w naczyniu papryki z nadzieniem.
4. Rozpuść w 1/2 litra wrzątku kostkę rosołową i zalej rosołem papryki.
5. Przykryj naczynie pokrywą i duś danie w piekarniku na średnim ogniu ok. 30 – 45 minut.
6. Pod koniec duszenia posyp wierzchy papryk startym żółtym serem i wstaw papryki jeszcze na 5 min do piekarnika, ale już bez przykrycia.
Smacznego!