Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturą pod pierzynką
22 września, 2017Składniki:
owoce pigwowca – 2 kg po obraniu i wydrążeniu
cukier – 1 kg
sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
cynamon – 1 łyżeczka
imbir – 1 łyżeczka
gotowy jasny spód tortowy (np. Dan Cake)
cukier 50g
białka jajek – 4 sztuki
szczypta soli
Przygotowanie:
Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Smacznego!
Sprawdź też:
Pyszne lody na bazie zielonej herbaty
Pyszne tartaletki z nadzieniem maślano-cytrynowym i owocami
Przygotuj jeden z tych niezwykłych deserów