Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Dania z ryb / Dorsz w sosie maślano-cytrynowym

Dorsz w sosie maślano-cytrynowym
 Dania z ryb,

Dorsz w sosie maślano-cytrynowym

15 marca, 2017

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym to danie, które zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masełka i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga.

Składniki:

– filet z dorsza                                                                                          600g

– Śmietana 36% 200g  (np. od OSM Piątnica)                                  2 szt.

– mąka kukurydziana                                                                              3 łyżki

– sól, pieprz do smaku

– sok z cytryny                                                                                           3 łyżki

– sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku

– olej rzepakowy do smażenia

– domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica   2 łyżki   

Wykonanie:

Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor. 

Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.

Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.

Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.   

Wykonanie domowego masła:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Smacznego!      


Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Inne Artykuły: