Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Desery, ciasta i ciasteczka / Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Domowe lody śmietankowo-jagodowe
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Domowe lody śmietankowo-jagodowe

25 kwietnia, 2017

Lody to smak dzieciństwa, beztroskiego czasu i gorącego lata. Sprawdza się jako idealny deser dla tych, którzy nie przepadają za ciastami i cukierkami. Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić przepyszne śmietankowo-jagodowe lody w swoim domu! 

Składniki:

– Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica)  3 opakowania 

– cukier puder                                                               6 łyżek

– świeże jagody                                                             1 szklanka

– sok z cytryny                                                              2 łyżki

Wykonanie:

Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co 20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika. 

Smacznego! 


Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Inne Artykuły: