Dlaczego warto jeść truskawki?
18 maja, 2017Gdy tylko w sklepach i na targowiskach pojawiają się truskawki, od razu sięgamy po sprawdzone przepisy: jedni dodają je do deserów i sałatek, inni jedzą bez żadnych dodatków. Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie. Tym bardziej, że mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę, a ponadto są niskokaloryczne – mogą się nimi delektować również osoby na diecie.
Porządna dawka witaminy C
Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C. Już 100 gramów tych owoców zapewnia dobową dawkę tej witaminy. Polecane są osobom, które cierpią na niedobory żelaza – witamina C ułatwia jego wchłanianie.
Dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia!
Mają rewelacyjny wpływ na skórę dzięki zawartości witamin A i E oraz witamin z grupy B. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Truskawki można jeść w każdych ilościach, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (40) – ich spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Są niskokaloryczne (35kcal/100g), dlatego osoby na diecie odchudzającej również mogą z czystym sumieniem po nie sięgać. Nie zapominajmy też o tym, że są przepyszne i pomagają poprawić nawet najbardziej nieudany dzień!
W najnowszym numerze miesięcznika „Kuchnia” znajdziecie przepisy na chłodnik truskawkowy z awokado, sernik z truskawkami i różowym pieprzem oraz niesamowitego łososia z truskawkami! Magazyn „Kuchnia” to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Czerwcowy numer dostępny w kioskach od 23 maja.