Dlaczego warto jeść szparagi?
29 maja, 2018Teraz jest właśnie ich sezon! Są skarbnicą składników mineralnych i witamin. Zapobiegają wielu chorobom. Wspierają odchudzanie. Są afrodyzjakiem. Sprawdź, dlaczego warto jeść szparagi!
Szparagi są niskokaloryczne
100 g zawiera tylko 18 kcal (mimo to, są pożywne za sprawą zawartości białka). Sprzyjają oczyszczaniu organizmu za sprawą dużej zawartości wody (95%). Błonnik i inulina poprawią pracę Twojego układu pokarmowego. Sięgaj po nie śmiało, gdy się odchudzasz.
Żródło witamin
Szparagi są cennym źródłem witamin (C, K, grupa B), żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Ponadto zielona odmiana zawiera dużo witaminy A. Warto jeść szparagi, aby cieszyć się zdrowiem. Zawarte w nich witaminy i składniki mineralne poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.
Szparagi są delikatne i lekkostrawne
Nie obciążają nerek i wątroby. Substancje azotowe i siarkowe działają pobudzająco na nerki.
Szparagi obfituje w składniki czynne
Glutation ma właściwości antyoksydacyjne. Rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie. Saponiny ułatwiają trawienie tłuszczy.
Szparagi zawierają mało sodu
Są wskazane dla osób z nadciśnieniem.
Świetne dla kobiet w ciąży
Szparagi zawierają kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Poza tym wspiera regenerację uszkodzonych komórek, wspomaga układ krążenia, spowalnia procesy starzenia. Szparagi polane odrobiną oliwy z oliwek lub skropione sokiem z cytryny są świetnym afrodyzjakiem.
Szparagi na cały rok
Szparagi można bez problemu zamrozić. W ciągu miesiąca należy zjeść te umyte, wysuszone i zamrożone. Aby móc dłużej się nimi cieszyć – zblanszuj je przed mrożeniem. Wtedy można je przechowywać zamrożone 9 miesięcy.
Są łatwe w przygotowaniu
Nie wymagają zdolności kulinarnych czy poświęcenia wiele czasu. Można je gotować, piec i grillować. Pasują do wszystkiego – mięs, ryb, sałatek, podstaw sosów i kremów.
Jedz szparagi na zdrowie!
Najlepiej smakują teraz, kiedy jest ich sezon. Zawsze przy ich zakupie, sprawdź jak wyglądają. Powinny być soczyste, jędrne i z gładką skórką. Sprawdź nasze przepisy!
Zobacz również PRZEPISY NA SZPARAGI:
SZPARAGI Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ
Opracowanie: Ilona Strzeszewska