

Inspirander poleca
Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej
Ostatnio gryka stała się prawdopodobnie najbardziej „medialnym” zbożem. Wszyscy o niej mówią, piszą i polują w sklepach. Praktyka kupowania gryki w kilogramach jest bardzo kontrowersyjna, ale co najmniej jedno opakowanie w domu powinno być konieczne. Mówimy, dlaczego gryka jest produktem pierwszej potrzeby zdrowej diety.
Wysoka zawartość błonnika w kaszy gryczanej ma dwie ogromne zalety. Po pierwsze, błonnik pokarmowy jest niezwykle korzystny dla przewodu żołądkowo-jelitowego. Po drugie, błonnik daje uczucie sytości, co oznacza, że po zjedzeniu na śniadanie talerza z kaszą gryczaną nie będziesz chciał jeść przez bardzo długi czas.
Gryka jest jednym z rekordowych produktów pod względem zawartości białka roślinnego. Dzięki dobrze zbilansowanemu składowi aminokwasów białko gryki ma bardzo wysoką jakość. Dlatego tak bardzo ją kochają sportowcy, weganie i wegetarianie.
Skład mineralny gryki jest znacznie bogatszy niż w przypadku innych zbóż. Zawiera mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Minerały te zapewniają korzyści dla wszystkich układów organizmu: żelazo i miedź są odpowiedzialne za zdrowie układu sercowo-naczyniowego, magnez za funkcjonowanie układu nerwowego i funkcje poznawcze, fosfor i mangan są niezbędne do prawidłowego metabolizmu, regeneracji tkanek, wzrostu i rozwoju organizmu.
Godna podziwu jest również ilość przeciwutleniaczy w gryce. Chronią komórki ciała przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, zwiększają odporność i spowalniają proces starzenia.
Wysoki poziom błonnika, niski indeks glikemiczny sprawiają, że gryka jest doskonałym produktem do zapobiegania cukrzycy typu 2. Ponadto substancje zawarte w kaszy gryczanej są w stanie zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, zmniejszać ryzyko zakrzepów krwi, zmniejszać stany zapalne i normalizować ciśnienie krwi. Co więcej, gryka jest jednym z najbezpieczniejszych źródeł węglowodanów dla osób monitorujących wagę. Dietetycy zalecają spożywanie gryki nawet dla osób na diecie niskowęglowodanowej.
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia