Dieta oczyszczająca
30 lipca, 2009Nie zdajemy sobie sprawy jak wiele chorób i dolegliwości może być spowodowanych nieprawidłowym sposobem odżywiania. Czy jest zatem jakaś rada, aby naprawić dotychczasowe zaniedbania i ustrzec się przed grożącymi nam chorobami?
Każda z nas chciałaby zawsze wyglądać pięknie i młodo, a przy tym czuć się jak najlepiej. Niejednokrotnie jednak dopadają nas różne dolegliwości.
Przez złe odżywianie zapadamy przede wszystkim na choroby metaboliczne, takie jak:, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa, kamica żółciowa, nerkowa.
Skutkiem nieprawidłowej diety mogą być też defekty odporności immunologicznej w postaci alergii, nawracających infekcji, zapalenia stawów, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, a także choroby zwyrodnieniowe oraz zaburzenia funkcji.
Nawet banalny ból głowy czy nawracające migreny mogą mieć swą przyczynę w błędach dietetycznych.
Wybierając pożywienie, ustalając dietę, kierujemy się przede wszystkim smakiem oraz wyglądem, a zapominamy zupełnie o tym, że ma ono również zapewnić nam zdrowie.
Za dużo w naszym menu tego, co zupełnie bezwartościowe i niepotrzebne: cukru, tłuszczów i białka zwierzęcego.
Oczyść się
Godna polecenia będzie tu tygodniowa dieta oczyszczająca, która pozwoli Ci odzyskać siły witalne, poprawi Twój wygląd oraz pomoże w odzyskaniu dobrego samopoczucia.
Koncepcja tej diety oparta jest na 6-tygodniowej kuracji owocowo – warzywnej, której propagatorką jest dr Ewa Dąbrowska.
Ale pamiętaj, przez pierwsze dwa dni możesz czuć się najlepiej, może dokuczać Ci ból głowy, niekiedy nawet nudności i sporadycznie wymioty.
Związane jest to z usuwaniem toksyn z organizmu i stanem przejściowego zatrucia.
Nie zrażaj się tym, choć niekiedy może być trudne przetrwanie chwilowego kryzysu.
Na początek kuracji najlepiej więc wybrać weekend albo wolny dzień.
Po dwóch dniach poczujemy się znacznie lepiej, wróci dobre samopoczucie.
Nie powinniśmy też odczuwać głodu, gdyż organizm przestawia się na odżywianie endogenne czyli wewnętrzne.
Co jeść?
W czasie trwania oczyszczania należy spożywać warzywa niskokaloryczne i ubogie w substancje odżywcze czyli:
marchew, kapustę kiszoną, ogórki kiszone, seler, pietruszkę, kalafior, chrzan, rzodkiewkę, cebulę, pory, kabaczek, cukinię, dynię, sałatę, paprykę, pomidory.
Spośród owoców zalecane są:
jabłka, grapefruity, cytryna.
Celem powyższej kuracji jest odżywianie wewnętrzne, które umożliwia zużywanie zdegenerowanych tkanek, złogów tłuszczu.
Wprowadzenie do diety produktów bogatych w białka, cukry, tłuszcze przerwie proces odżywiania wewnętrznego.
Zamiast regeneracji organizmu będziemy mieli do czynienia z niedożywieniem.
Zamiast cofania się symptomów choroby pojawią się wówczas objawy niedoboru składników odżywczych, głównie witamin i soli mineralnych.
Zatem, aby kuracja osiągnęła swój cel musimy pamiętać o następujących rzeczach:
- warzywa i owoce jedz bez żadnych dodatków /ew. sok z cytryny, zioła/;
- nie pij kawy, mocnej herbaty, alkoholu ani nie pal papierosów;
- warzywa spożywaj w postaci surówek soków, zup, warzyw duszonych (bez tłuszczu).
Przez pierwsze dwa dni w czasie adaptacji organizmu do nowej diety wskazane jest picie wyłącznie soku np. z marchwi.
O ile zaś wystąpi biegunka, należy przez jeden dzień jeść wyłącznie gotowaną marchew.
Po dwóch, trzech dobach powinniśmy odzyskać dobre samopoczucie. Przestanie nam również dokuczać głód. Warto dodać, że wymienione wyżej warzywa można jeść w zasadzie bez ograniczeń.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie:
sok jabłkowo-marchwiowy, 1 grapefruit, surówka z selera i jabłka; wywar z warzyw mieszanych;
Obiad:
jabłko, barszczyk ze startymi burakami, kapusta kwaszona, duszona z jabłkiem i cebulą, surówka z cykorii z jabłkiem i cytryną, surówka z rzodkiewki i szczypioru, ogórek kwaszony;
Kolacja:
sok pomidorowy ciepły z natką pietruszki, jabłko pieczone, surówka z marchwi, herbata ziołowa.
11.05.2009
foto:istockphoto.com