Dieta na 6!
14 kwietnia, 2009Osłabiony przeziębieniem, gorączką, kaszlem i katarem organizm malca potrzebuje odpowiedniego zestawu witamin, składników mineralnych oraz właściwego postępowania dietetycznego. Dzięki niemu Twoja pociecha szybciej wróci do zdrowia, a dolegliwości związane z chorobą nie będą tak dotkliwe.
mgr Izabela Domańska, specjalista dietetyki i żywienia człowieka
Czy wiesz, że niektóre produkty i składniki pokarmowe mają właściwości pobudzające system immunologiczny i utrzymujące go w dobrej formie? Do takich należą pokarmy bogate w witaminy C, E, z grupy B oraz beta-karoten, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: cynk, żelazo, selen, chrom, miedź oraz pełnowartościowe białko. Jednak często goszczą na naszych stołach również takie produkty, które nie tylko nie służą zdrowiu naszych pociech, ale wręcz mu szkodzą. Zobacz, co warto podawać dziecku, a czego lepiej unikać.
10 produktów zalecanych:
Nie wolno zakładać, że jesteśmy bezbronni w walce z przeziębieniem i grypą. Właściwe zmiany w jadłospisie mogą przyczynić się do złagodzenia i skrócenia przebiegu choroby, a systematyczne spożywanie odpowiednich produktów pro-odpornościowych może uchronić nas i nasze dzieci przed sezonowymi dolegliwościami. Zatem warto jak najczęściej sięgać po:
1. Warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta-karoten, kwas foliowy, składniki mineralne, wspomagają działanie układu odpornościowego, dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie. Marchew, dynia, cykoria, cukinia, czerwona papryka, brukselka to bogate źródła beta karotenu, a cebula i czosnek hartują nasz układ odpornościowy.
2. Orzechy, pestki dyni, suszone śliwki są bogate w miedź, która ma bardzo dobroczynne działanie na nasz układ odpornościowy. Pierwiastek ten jest niezbędny w trakcie powstawania czerwonych krwinek, gojenia się ran, tworzenia kości oraz kolagenu, w metabolizmie kwasów tłuszczowych, ma wpływ również na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
3. Rośliny strączkowe to źródło cynku i miedzi, kwasu foliowego, witaminy B12 i błonnika.
4. Grube kasze i produkty z ciemnej mąki to źródło cynku i błonnika. A ten z kolei ma niebagatelną rolę w prawidłowym trawieniu i wchłanianiu pokarmu.
5. Produkty bogate w witaminy E i C. Witaminę E znajdziesz w olejach – rzepakowym, lnianym surowym, orzechach, pestkach, jajach, rybach, awokado. Witaminy C szukaj w sokach: żurawinowym, z czarnego bzu, w kompocie z czarnej porzeczki, w natce pietruszki, kiwi, jabłkach, brukselce, owocach cytrusowych, czerwonej papryce, kwaszonej kapuście. Jedz i podawaj dziecku mrożonki warzywne zimą, to świetna alternatywa świeżych warzyw, mniej dostępnych w tym czasie.
6. Żywność probiotyczna zawiera w swym składzie żywe kultury bakterii (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum). Jogurt ma właściwości pobudzające produkcje interferonu, przez co wzmaga aktywność komórek odpornościowych, naturalnych zabójców drobnoustrojów, a także łagodzi negatywne skutki przyjmowania antybiotyków. Zawarte w nim kwasy obniżają pH, co zapobiega namnażaniu się bakterii chorobotwórczych.
7. Żywność prebiotyczna (cykoria, cebula, pory) – pobudza rozwój dobroczynnych mikroorganizmów w jelicie grubym, a to chroni organizm malucha przed szkodliwymi drobnoustrojami.
8. Kwasy tłuszczowe omega – 3, czyli tłuste ryby oraz oleje – lniany, sojowy i rzepakowy to ważni sprzymierzeńcy układu odpornościowego.
9. Miód (spadziowy, gryczany, lipowy) działa przeciwzapalnie, ale również wzmacnia odporność. Pamiętaj jednak, że podgrzanie miodu powyżej 50°C zniszczy jego właściwości zdrowotne. Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie mają również przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, lubczyk, świeży imbir, cynamon.
10. Żywność bogata w bioflawonoidy. Kwercetyna, hesperydyna i rutyna zwiększają przyswajanie witaminy C, przez co jest ona bardziej efektywna. Szukaj ich w soi, soczewicy, cytrusach.
10 produktów zakazanych:
Najgorszym wrogiem odporności jest niewątpliwie monotonia naszej diety. Spożywanie codziennie tych samych produktów, brak regularnych posiłków oraz unikanie śniadań, pozbawia nas witamin i składników mineralnych, narażając organizm na niedobory.
1. Cukier rafinowany. Nie pocieszaj dziecka w trakcie przeziębienia i grypy słodyczami, bo to obniży odporność jego organizmu, zmniejszy apetyt i ewentualnie zaostrzy biegunkę. Pamiętaj, że duże ilości rafinowanego cukru w diecie powodują ?ucieczkę" z organizmu witamin, głównie z grupy B, a także składników mineralnych.
2. Gotowe zupki w proszku – mają bardzo dużo konserwantów, które niszczą nasze siły obronne.
3. Fast food (hamburgery, pizza, zapiekanki, kebaby) – zawierają bardzo dużo szkodliwych tłuszczów trans, które nie działają korzystnie na siły obronne maluchów. Szkodliwa jest również margaryna wysoce utwardzona.
4. Tłuste mięso i jego przetwory. Znaczna przewaga w diecie produktów zwierzęcych osłabia układ immunologiczny organizmu. Dla dziecka kupuj raczej wędliny bez sztucznych dodatków, z wiarygodnego źródła.
5. Słone przekąski (paluszki, precelki, chipsy) zawierają również sporo szkodliwych (szczególnie dla rosnącego organizmu) dodatków, między innymi są to tłuszcze, konserwanty, polepszacze.
6. Napoje sztucznie barwione i dosładzane. Im więcej cukru w żywności i napojach, tym gorsze jest wchłanianie składników odżywczych przez nasz organizm. Często takie napoje są również źródłem konserwantów, przez co mogą być powodem alergii u maluszka.
7. Napoje gazowane. Dwutlenek węgla dodawany do napojów podrażnia śluzówkę żołądka, daje poczucie pełności, przez co powoduje, że przestajemy pić, co jednak nie oznacza, że organizm się nawodnił.
8. Żywność dobarwiana sztucznie (kolorowe lizaki, cukierki, żelki, napoje typu cola). Dzięki barwnikom syntetycznym, preparatom zagęszczającym, żelującym żywność ta ma ładniejszy wygląd, ale niestety nie idzie to w parze z dobroczynnym oddziaływaniem na nasz organizm.
9. Żywność wysokoprzetworzona z bardzo długim terminem ważności do spożycia. Dla dzieci wybierajmy te produkty, które nie mają zbyt długiej daty ważności – na pewno są mniej przetworzone i bardziej naturalne.
10. Zwiększone spożycie kwasów Omega-6 (olej kukurydziany, salfonowy, słonecznikowy, z nasion winogronowych), w stosunku do kwasów Omega-3 (ryby, olej rzepakowy, oliwa).
O tym pamiętaj!
Dzieci karmione piersią nabywają swoistą odporność z mlekiem matki, dlatego też, o ile to tylko możliwe, karm dziecko piersią jak najdłużej, minimum do 6-tego miesiąca życia.
Ważne mikroelementy:
Mikroelementy to pierwiastki chemiczne występujące w żywności. Niektóre z nich odgrywają dużą rolę w procesie kształtowania się naszej odporności. Dlatego w diecie małego ?chorowitka" nie może ich zabraknąć.
Rutyna jest flawonoidem pochodzenia roślinnego, substancją wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie i zachowanie odporności. Ma właściwości uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe, jej źródło to bez czarny, dziurawiec, mięta pieprzowa, szczaw, podbiał.
Cynk to kolejny ważny składnik diety – niweluje poczucie zmęczenia, podnosi siły witalne, regeneruje nasza odporność, znajdziemy go w produktach takich jak chude mięso, ryby, owoce morza (ostrygi), a także w roślinach strączkowych, pestkach dyni i słonecznika, grubych kaszach, oraz w produktach z razowej mąki.
Selen współdziała z witaminą E, wzmacniając jej działanie, znajduje się w kiełkach pszenicy, cebuli, pomidorach, brokułach, brązowym ryżu, owsie, pestkach dyni, a także w drobiu, chudym mięsie i rybach.
foto:istockphoto.com