Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Zdrowe przekąski / DIETA ARBUZOWA – 5 pomysłów na pyszności z arbuzem

DIETA ARBUZOWA – 5 pomysłów na pyszności z arbuzem
 Zdrowe przekąski,

DIETA ARBUZOWA – 5 pomysłów na pyszności z arbuzem

7 czerwca, 2017

Powoli zaczyna się coroczne arbuzowe szaleństwo! Za co kochamy ten owoc? Odpowiedź jest prosta. Za to, że jest tak zdrowy, pyszny i w dodatku można opychać się nim bez końca, bo ma tylko 30 kalorii w 100 gramach! Mimo wszystko jedzenie go może się ostatecznie znudzić, dlatego przedstawiamy Wam 5 pomysłów na letnie pyszności z arbuzem w roli głównej. Dieta arbuzowa nie musi być nudna!

Arbuzowa sałatka

Instagram/ @swedish_eliza

Składniki:

6 szklanek pokrojonego w kostkę arbuza
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
pół szklanki pokruszonego sera fety
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Ciekawe połączenie smaków, prawda?

Arbuzowy sorbet

Instagram/ @icytaste

Do tego potrzebny nam jest tylko jeden składnik. Czy zgadniecie jaki…? 

Pozbawiamy arbuza pestek i w mniejszych kawałkach wrzucamy do blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy, po czym wkładamy do zamrażarki. Co godzinę wyciągamy i mieszamy. Po trzech godzinach jest gotowy do spożycia. Co za orzeźwienie! 

Arbuzowy shake (jeżeli jesteś na diecie arbuzowej odpuźć sobie tuczące składniki)

Instagram/ @watermelonmilkshake

Składniki: 

2 szklanki zmrożonego arbuza pokrojonego w kostkę
2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 
dowolne słodzidło 

Wykonanie:

Wszystko miksujemy na gładką masę. Można dodać bitej śmietany. 

Arbuzowy drink

Instagram/ @watermelondrink

Składniki (na dwa drinki):

250 ml zmiksowanego arbuza bez pestek 
50 ml żurawinówki barmańskiej lub wódki żurawinowej 
20 ml soku z cytryny
4 kostki lodu 

Wykonanie:

Arbuza bez pestek zmiksować. Do shakera wlać arbuza, żurawinówkę i sok z cytryny, zmieszać. Przelać do kieliszków, do każdego włożyć po 2 kostki lodu. Orzeźwiająca, tania propozycja na wakacyjne domówki.

Arbuzowe lody

Instagram/ @frozenwatermelon

Składniki:

1/4-1/2 szklanki cukru lub miodu
2 szklanki wody
2 torebki herbaty 
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki drobno pokrojonego arbuza 

Wykonanie:

Zagotować wodę w rondelku. Dodać do niej torebki herbaty, przykryć i zaparzać przez około 10 minut. Wyciągnąć torebki, dodać cukier i wymieszać. Dodać sok z cytryny i odłożyć na bok. Drobno pokrojonego arbuza przełożyć do naczynia od blendera i zmiksować na puree. Sok arbuzowy przelać przez sitko, aby oddzielić miąższ oraz pestki i wlać do herbaty. Dokładnie wymieszać.  Herbatę z sokiem arbuzowym wlać do foremek do lodów na patyku i włożyć na całą noc do lodówki. Pyszności!

A Wy macie jakieś pomysły na nietypowe wykorzystanie arbuza w kuchni? 

Sprawdź też: 

5 pysznych letnich smoothie

3 pomysły na domowe lemoniady

Grill na słodko! Przepisy na grillowane owoce


Opracowanie: Marta Bijan

Inne Artykuły: