Desery ze szparagami
1 kwietnia, 2017To nie żart! Szparagi to nie tylko danie obiadowe. W tym artykule przekonamy Cię, że desery ze szparagami to świetny pomysł!
Karmelizowane szparagi z truskawkami
Instagram/@_ellnah_
Składniki: 3 białe szparagi, łyżka masła, pół szklanki białego wina, 2 łyżki miodu, łyżeczka octu balsamicznego, garść truskawek, listki mięty.
Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć obrane szparagi. Smaż około 2 minut. Zalej białym winem. Gotuj 5 minut. Dodaj truskawki i miód, kiedy wino odparuje. Karmelizowany miód zacznie pachnieć po około minucie. Dodaj wtedy ocet balsamiczny. Szparagi podawaj z posiekanymi truskawkami, polane sosem miodowym i udekorowane miętą.
Muffinki ze szparagami
Instagram/@dunyatatlisi_
Składniki: pół szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka skórki pomarańczowej, łyżka zmielonego siemienia, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki brązowego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, szklanka pokrojonych truskawek, pół szklanki białych szparagów pokrojonych w paski.
Zalej siemię lniane 3 łyżkami ciepłej wody i odstaw. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. W drugiej miseczce połącz olej, mleko, skórkę pomarańczową i siemię lniane. Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj szparagi i truskawki. Delikatnie wymieszaj. Nałóż po łyżce ciasta do foremek na babeczki. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone muffinki posyp cukrem pudrem. Zajadaj od razu!
Szparagowe lody
Instagram/@delectablemountains
Składniki: pół kilo zielonych szparagów, 100 g ryżu jaśminowego, 350 ml wody mineralnej, 50 ml octu (np. jabłkowego, cydrowego), 2 łyżki cukru kokosowego, szczypta pieprzu, listki mięty pomarańczowej, sól.
Ugotuj szparagi z odciętymi końcówkami w garnku, ok. 3 minuty. Przełóż do miski z zimną wodą. Pokrój na cząstki. Ugotuj ryż jaśminowy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę. W miseczce włóż całość do lodówki na noc. Rano masę przełóż do sorbetiery i mieszaj 20 minut. Całość w pojemniku włóż do zamrażalnika na 4 godziny. Twój deser ze szparagami jest gotowy!
Jesteśmy przekonani, że nabrałaś chęci na nasze desery ze szparagów. Na pewno zaskoczysz nimi swoich gości. Życzymy smacznego!
Zobacz również:
5 rzeczy, które musicie wiedzieć o lodach
Jak przygotować zupę krem ze szparagów?
Opracowanie: Ilona Strzeszewska