Deser z jabłek
9 czerwca, 2009Pieczone jabłuszka to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe i lekkostrawne danie. Nadaje się zarówno na codzienny deser, jak i na dziecięce przyjęcie.
Składniki:
- 4 duże lub 8 małych jabłek,
- 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
- 2 łyżki rodzynek,
- 4 łyżki śmietanki,
- 1 duża łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cukru,
- otarta skórka z cytryny,
- pół łyżeczki masła.
Wykonanie:
Jabłka wydrążyć. Wymieszać razem orzechy, rodzynki, śmietanę, miód, otartą skórkę z cytryny. Napełnić nadzieniem wydrążone jabłka. Na każde położyć kawałeczek masła, posypać cukrem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 20, 30 minut.
Dobry pomysł:
Jeśli zamierzasz podać pieczone jabłka podczas dziecięcego przyjęcia, ozdób je. Z wykałaczek i odrobiny papieru zrób kolorowe flagi i wbij je do jabłek.
Zobacz też: