Deser jogurtowy
23 maja, 2008 liczba porcji / 4
czas przygotowania / 15 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / tanie
Składniki:
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 400 ml jogurtu
- szklanka śmietany kremowej + zagęstnik
- sezonowe owoce
Wykonanie:
Cukierrumienimy w rondelku, gdy stanie się mocno brunatny, zalewamy wodą icały czas mieszając, czekamy, aż karmel całkowicie się rozpuści.Gotujemy karmel przez 3 min w odkrytym naczyniu, odstawiamy dowychłodzenia. Śmietanę ubijamy z dodatkiem zagęstnika, dodajemy jogurt.Krem przez chwilę ubijamy, rozkładamy do pojemników, odstawiamy dowychłodzenia. Tuż przed podaniem krem zalewamy zimnym sosem karmelowymi przybieramy świeżymi owocami.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A