Czy znasz wszystkie rodzaje szparagów?
20 marca, 2017Najlepiej znana jest zielona odmiana szparagów. Nie jest ona jedyną! Sprawdź jak rozpoznać inne rodzaje szparagów!
Zielone szparagi są zwykle cienkie. Mają wyrazisty smak. Są uprawiane w dobrze nasłonecznionych miejscach. Rosną wysoko nad ziemią. Właśnie dlatego ich kolor jest tak żywy. Przed gotowaniem nie ma potrzeby ich obierania, ze względu na cienką łodygę. Zawierają więcej fosforu, wapnia i witamin z grupy B, niż inne rodzaje szparagów. Szybciej się gotują niż np. białe.
Instagram/@fooddiarypl
Białe szparagi są grube i mięsiste. Bardziej łykowate od zielonej odmiany. Jednak w odróżnieniu od niej są łagodne i delikatne w smaku. Są uprawiane w specjalnych kopcach, na piaszczystych terenach. Przez brak dostępu do światła nie powstaje chlorofil. Dzięki temu zawdzięczają swój kolor. Uważane są za najdroższą i najlepszą odmianę szparagów. Przed gotowaniem należy je obrać. Niestety tracą przez to część wartości odżywczych.
Instagram/@kivanta
Fioletowe szparagi są trudne w uprawie. Wyrastają jedynie kilka centymetrów ponad ziemią. Najpopularniejsze są w Anglii i we Włoszech. Małe zainteresowanie zakupem tej odmiany nie skłania rolników do ich upraw. Posiadają grubą łodygę. Mają intensywniejszy smak i aromat w porównaniu do pozostałych rodzajów szparagów. W porównaniu do innych rodzajów szparagów – zawierają więcej cukru i mniej błonnika. W celu przygotowania ich, należy je obrać od nasady główki ku dołowi.
Instagram/@kwizinz
Kolor szparagów wpływa na ich sposób uprawy i moment zbioru. To wszystko ma znaczenie w późniejszych walorach smakowych. Zachęcamy do testowania i wybrania swojego ulubionego rodzaju szparagów. Każdy z nich dostarczy innych doznań smakowych.
Opracowanie: Ilona Strzeszewska