Czekoladowe muffiny
19 grudnia, 2008Czekoladowe muffiny to świetny sposób na szare i zimne, zimowe wieczory i małe smuteczki. Ale nie tylko… Polecamy je na każdą okazję.
Składniki:
- 3/4 kostki masła;
- 3 szkl. mąki;
- 3 jajka;
- szklanka (250 ml) maślanki;
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 150 – 200 dag cukru;
- 2 tabliczki gorzkiej bądź mlecznej czekolady (jedna z nich będzie potrzebna do ozdabiania muffinek),
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- foremki oraz papilotki do muffinów.
Wykonanie:
1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.
2. Na parze roztop masło, pół tabliczki czekolady i dodaj go jajecznej masy. Delikatnie wymieszaj.
3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto.
4. Mąkę zmieszaj z resztą sypkich składników (proszek do pieczenia, kakao). Pokrusz pozostałą połówkę czekolady na drobne kawałki. Delikatnie ale szybko połącz ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto nie urośnie.
5. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do rozgrzanego do ok. 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia. W rondelku roztop drugą tabliczkę czekolady i powstałą polewą ozdabiaj wierzchy babeczek.
Gotowe!