Czekoladowe ciasteczka
12 czerwca, 2008Czekoladowe ciasteczka zrobicie bardzo szybko, nadają się na kązdą okazję, a najważniejsze – są tak proste w wykonaniu, że maluchy na pewno sobie z nimi poradzą.
Składniki:
- 1/2 kostki miękkiej margaryny;
- 1/2 szklanki cukru;
- jajko;
- 2 łyżki kakao;
- 2 szklanki mąki;
- kolorowe cukiereczki do zrobienia oczu.
Wykonanie:
1. Wymieszaj cukier z margaryną w misce za pomocą drewnianej łyżki.
2. Dodaj jajo i również wymieszaj.
3. Przesiej przez sitko na powstającą masę mąkę i kakao. Wyrób ciasto rękoma.
4. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki uformuj z niego wałek i pokrój go na plasterki o grubości ok. 1-2 cm.
6. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta do grubości ok. 7 mm i za pomocą palca zrób na każdym plasterku wgłębienie – miejsce, gdzie potem przykleisz kolorowe cukierki.
7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj około 15 – 20 min.
8. Na koniec , gdy ciastka będą gotowe i wystygnięte, posmaruj je lukrem i przyklej doń kolorowe cukierki.
Gotowe!
Zobacz też: