Cytrynowe śnieżynki
21 maja, 2008Pyszne ciasteczka w kształcie śnieżynek będą smakowały nie tylko zimą.
Składniki:
- Mąka – 200gr,
- Masło – 150gr
- Cukier- puder 100gr,
- Dwa żółtka,
- Otarta skórka z jednej cytryny.
Do ozdabiania:
- Kolorowy lukier w tubkach,
- cukier- puder
Wykonanie:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem- pudrem do powstania jednolitej masy.
- Dodaj resztę składników, wymieszaj dokładnie i odstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. Wyjęte z lodówkiciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj gwiazdki i układaj naposypanej odrobiną mąki blasze.
- Zapiekaj ok. 15 min.
- Gotowe ciasteczka ozdabiaj rysując na nich lukrem śnieżynki, a następnie posypując je cukrem – pudrem.
Smacznego!