Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
19 listopada, 2009Instagram/ @seldaswerkstatt
Cytrynowe ciasteczka będą wyśmienicie smakowały z zimową cynamonową herbatą. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, z którym pewnością sobie poradzisz.
Składniki:
Na ok. 15 ciasteczek:
- 1,5 szklanki maki,
- ½ szklanki cukru,
- ½ kostki masła,
- 2 żółtka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z jednej cytryny,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania,
- marmolada o dowolnym smaku.
Wykrawaczki do ciastek: koło z ząbkami oraz mała gwiazdka.
Wykonanie:
Zmieszaj ze sobą najpierw suche składniki. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i wymieszaj.
Posiekaj masło nożem, wbij do masy żółtka oraz sok z cytryny i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą wykrawaczek wytnij parzystą liczbę kół. W połowie z nich zrób otworki w kształcie gwiazdek.
Upiecz ciasteczka, po przestygnięciu możesz smarować części bez otworka marmoladą i układać na nich ciasteczka z gwiazdką. Na koniec udekoruj wypieki cukrem pudrem.
Zobacz też:
Więcej pomysłów na bożonarodzeniowe wypieki >>>