Cynamonowe ciasteczka
18 grudnia, 2008Instagram/ @lardecoramado
To szybki i łatwy sposób na kruche świąteczne ciasteczka. Z pewnością więcej czasu zabierze wam ozdabianie ciastek, niż samo pieczenie. Najpiękniejsze okazy zawieście na choinkę.
Składniki:
- 1/2 kostki miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 miodu,
- 2 łyżki wody,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli.
Do ozdabiania:
- biały lukier (kupiony w proszku bądź zrobiony własnoręcznie). Przepis na biały lukier znajdziesz tu…
- jadalne koraliki do ozdabiania ciast oraz posypka.
Wykonanie:
- Do osobnej miski wsyp mąkę orazwszystkie sypkie składniki. Wymieszaj.
- Do miski dodaj masło i dokładnie rozgnieć je z mąką (łatwiej ugiatać ciasto rękami).
- Dodaj wodę i miód, dokładnie zagnieć ciasto. Odstaw je do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C
- Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na części, po kolei każdą z nich rozwałkuj je na stolnicy do grubości 5 mm (lub tak jak lubisz) i wycinaj za pomocą wykrawaczek kształty.
- Zapiekaj ciasteczka przez ok. 10 – 15 minut.
- Po rpzestygnięciu ciastka można ozdabiać według uznania.
Zobacz też: