Cynamonowe choineczki i Mikołaje
26 listopada, 2009Przepis na pyszne świąteczne ciasteczka wcale nie musi być bardzo skomplikowany. Najlepiej, żeby był szybki do wykonania, a efekt końcowy nie tylko smaczny, ale i efektowny. Choineczki i Mikołaje upieczesz bardzo szybko!
Składniki:
Według podanego przepisu zrobisz ok. 18 ciasteczek. W zależności od potrzeby zwiększ proporcje.
- foremki do ciastek w kształcie Mikołajów i choinek,
- 20 g masła,
- 2 jajka,
- 3 stołowe łyżki cukru,
- 1 łyżka cynamonu,
- 3 łyżki mąki.
- cukrowe pisaki i cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
1. Rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.
2. Ubij jaja z cukrem aż powstanie jednolita gładka masa.
3. Dodaj masło i cynamon.
4. Przesiej mąkę nad masą i wymieszaj.
5. Za pomocą łyżeczki napełniaj foremki ciastem (do poziomu 2/3).
6. Wstaw foremki z ciastem do rozgrzanego do 200 st. piekarnika i pozostaw je tam przez 10 min.
7. Gotowe ciasteczka wyjmij z foremek i daj im przestygnąć, dopiero wówczas można przystąpić do dekoracji. Za pomocą pisaków cukrowych rób na choinkach kropeczki, całość oprósz cukrem pudrem.
Dobry pomysł: ten przepis jest tak prosty, że idealnie nadaje się dla małych kucharzy. Te ciasteczka zrób razem z dzieckiem. Choinkami i Mikołajkami możesz również udekorować świąteczny tort czy babkę.
Zobacz również: