
Co daje wspólne gotowanie z dzieckiem?
11 września, 2008Najczęstsze pytania do eksperta ds. żywienia:
co daje wspólne gotowanie z dziećmi?
- Zapewnia świetną zabawę.
- Uczy współdziałania i współodpowiedzialności, sprawia, że dziecko jest dumne i szczęśliwe, bo zostało dopuszczone do pracy przypisanej dorosłym, a przy okazji może zrobić coś, co sprawi przyjemność bliskim.
- Uczy zasad żywieniowych. Można opowiadać o jaskrawych kolorach warzyw i o tym, iż oznacza to, że posiadają wiele wartości odżywczych potrzebnych nam, by rosnąć i być zdrowym. Gdy dzieci są starsze, mówmy o rzeczywistej wartości odżywczej pożywienia, o błonniku i witaminach A i C w warzywach, wapniu w zawartym w mleku i nabiale itp.
- Jest okazją do przekazania wielu ważnych informacji na temat prawidłowego odżywiania, pokazuje, że przygotowywanie posiłków to coś więcej niż otwarcie opakowania i skorzystanie np. z mikrofalówki.
- Zachęca do kosztowania nowych potraw, dzięki czemu dieta dziecka staje się bardziej różnorodna, bogata w wartościowe składniki.
Jak zachęcić dzieci do planowania i przygotowywania posiłków?
- Wspólnie wybierajcie przepisy;
- pokaż dziecku książki kucharskie i strony internetowe z apetycznymi, kolorowymi ilustracjami i zachęć je, by zaznaczało wybrane przepisy i wymyślało nowe;
- poproś, by Twoje dziecko przygotowało listę zakupów – zazwyczaj dzieci uwielbiają to robić;
- omówcie razem tę listę, zastanawiając się wspólnie, czy wybrane produkty są zdrowe i czy pochodzą ze wszystkich grup żywieniowych niezbędnych dla zdrowia;
- wykorzystaj wspólne zakupy jako ważną lekcję – wybierajcie dojrzałe i nieuszkodzone owoce, lekkie serki, ciemne pieczywo itp. zdrowe produkty;
- zawsze korzystaj z pomocy dziecka przy nakrywaniu i dekorowaniu stołu – niech puści wodze fantazji! Może np. przygotować karteczki z imionami i ułożyć je przy każdym nakryciu, może dowolnie rozłożyć serwetki, przygotować miejsce dla ukochanego misia czy narysować "restauracyjną" kartę z menu.
Czy warto gotować z dziećmi podczas wakacji?
- Wakacje to wspaniała okazja, by uczyć dziecko rodzinnych tradycji kulinarnych i tworzyć nowe. Większość dzieci nie chodzi do przedszkola czy szkoły, a rodzice są na urlopach. Wykorzystaj ten czas, a także sezonowe warzywa i owoce!
- Jest wiele wyjątkowych, specjalnych przepisów, potraw i posiłków na letnie dni, jak ciasto drożdżowe z truskawkami, zupa wiśniowa, knedle ze śliwkami czy pierogi z jagodami. Aż ślinka leci! Jednak te specjały polskiej kuchni wymagają większych umiejętności, a ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Jeśli więc szkoda Wam słońca, a spacer po lesie kusi Was bardziej niż stanie w kuchni, odłóżcie to na burzowe dni!
- Spróbuj, jak po dniu spędzonym na świeżym powietrzu wyśmienicie smakuje ugotowana na parze fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami i szklanką maślanki! To prawdziwa porcja zdrowia i wspaniała uczta – a przy okazji proste letnie danie, które z powodzeniem może przygotować już nawet przedszkolak! Oczywiście pod Twoim czujnym okiem i przy Twojej pomocy.
Czy podczas wakacji nie szkoda czasu na myślenie o posiłkach?
- Od zdrowego żywienia nie ma wakacji, przeciwnie, teraz wreszcie masz więcej czasu niż wspólne, staranne planowanie menu i przygotowywanie wartościowego śniadania.
- Pamiętaj, że to nie strata czasu – jeśli będziesz dbać o posiłki podczas wakacji, Twoje dziecko zyska więcej energii na piesze wycieczki i zabawy na świeżym powietrzu.
- Wakacje to też okazja, by nadrobić zaniedbania z całego roku, kiedy spieszysz się i masz mało czasu.
- Wakacyjne menu składa się ze wszystkich rodzajów pokarmów, nie tylko ze słodyczy czy pyszności z wierzchołka piramidy.
- Tworzycie wakacyjne wspomnienia – to także jest ważne!
Jak można zainteresować dziecko zasadami zdrowego odżywiania?
- Planując z dzieckiem posiłki, miej zawsze pod ręką piramidę żywienia. Oglądajcie produkty i wybierajcie je tak, by w Waszym codziennym jadłospisie znalazły się pozycje ze wszystkich grup. To może być doskonała zabawa. Spytaj np. – "Czy pamiętaliśmy o wszystkich potrzebnych dla zdrowia produktach na jutrzejsze śniadanie? Sprawdź" – dzieci uwielbiają takie zadania i z zapałem i radością włączą się w tę wspólną pracę.
- Gdy wybierzecie jakiś przepis z książki kucharskiej, porozmawiajcie o jego składnikach – poproś np., by dziecko usytuowało je na piramidzie.
- Pamiętaj, że planowanie i gotowanie może być dobrą zabawą.
O czym należy pamiętać, gotując z dzieckiem?
- Zasada nr 1 – myj dokładnie, co najmniej przez 20 sekund, ręce i dopilnuj, by dziecko robiło to samo – brzmi to banalnie, ale to właśnie przez brudne rękce roznoszone są zarazki;
- Zasada nr 2 – odstawiaj gorące garnki i brytfanki wyjęte z piekarnika daleko od krawędzi blatu czy stołu, odwracaj uchwyty rondli i patelni w stronę ściany, jeśli nie gotujesz wiele potraw naraz, stawiaj garnki na palnikach w głębi kuchenki;
- Zasada nr 3 – zawsze po skończonej pracy wyłącz mikser, sokowirówkę, maszynkę do mielenia, toster itp.
Co zrobić, jeśli Twój maluch wyjada surowe ciasto?
- To niebezpieczny zwyczaj zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, ciasto bowiem może mieć bakterie salmonelli z surowych jajek. W trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze (podobnie jak podczas gotowania czy smażenia) bakterie te giną i nie można już zarazić się salmonellą.