
Cielęcina z marchewką
23 maja, 2008liczba porcji / 8
czas przygotowania / 20 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 40-45 dag cielęciny bez kości
- 8 średniej wielkości marchewek
- korzeń pietruszki
- płaska łyżeczka przyprawy typu "Jarzynka"
- cebula
- szklanka suchego ryżu
- łyżka masła
- szczypta soli
- mielona papryka
- zielenina
- liście sałaty
Wykonanie:
Mięsoparzymy wrzątkiem na sicie, przekładamy do naczynia z ciepłą wodą zdodatkiem przyprawy "Jarzynka", dodajemy marchewki, pietruszkę igotujemy do miękkości na średnim ogniu. Wywar, który wyparuje podczasgotowania, uzupełniamy wodą, by ilość płynu wynosiła 2 i 1/2 szklanki.
Namaśle podsmażamy najdrobniej posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli (niedopuszczamy, by się zrumieniła), wsypujemy suchy ryż i, cały czasmieszając, zasmażamy. Kiedy ryż wchłonie cały tłuszcz, dodajemypaprykę, wlewamy wywar z cielęciny i gotujemy na niewielkim ogniu, ażbędzie miękki i sypki. Do ugotowanego ryżu wrzucamy pokrojoną wniewielką kostkę cielęcinę, składniki mieszamy.
Podajemy na wygrzanych talerzach z ugotowanymi marchewkami, ułożonymi na liściach sałaty. Całość obficie posypujemy zieleniną.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A