.jpg)
Ciasto na pizzę
22 lipca, 2009Składniki:
15 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
ok. 300 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
cukier
sól
Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz i wymieszaj z 1 szklanką ciepłej wody (nie może być cieplejsza niż 40 st.C, bo drożdże zginą) dodaj pół łyżeczki cukru, wymieszaj i odstaw na bok.
Mąkę przesiej na stolnicę, w środku zrób wgłębienie do którego włożysz zaczyn z drożdży, wodę, oliwę i ½ łyżeczki soli.
Zagnieć teraz ciasto i wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno to zająć około 10 minut. Teraz zrób z ciasta kulkę, oprósz ją mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ten czas jest potrzeby drożdżom na spulchnienie ciasta.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz trzeba wyrobić, ale teraz już tylko chwilkę, po to żeby wygładzić. Rozwałkuj je tak aby miało średnicę ok. 25-30 cm.
Pozostaje jedynie położyć na placku dodatki i upiec.
22.06.2009
foto:istockphoto.com