Ciastka z rabarbarem
7 maja, 2009Przypomnij sobie ciepłe lato własnego dzieciństwa, kiedy maczając w cukrze obrane ze skórki długie łodygi rabarbaru jadłaś go z tak wielkim entuzjazmem. Sezon na rabarbar jest w pełni, i póki można go dostać na straganach, warto odkryć jego smak na nowo!
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- rabarbar – 3 łodygi,
- ¾ szklanki cukru,
- cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
1. Przygotuj konfiturę z rabarbaru: umyte łodygi pokrój na kawałki, zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, aż puszczą sok. Następnie gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Aby konfitura była bardzie gęsta – możesz dodać odrobinę mączki ziemniaczanej.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160 st.C.
3. Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy. Pokrój je w równe kwadraty tak, aby wyszła liczba parzysta.
4. Połowę kwadratów ułóż na brytfannie. W pozostałych kawałkach zrób otworki za pomocą małego kieliszka.
5. Kwadraty z dziurkami ułóż na tych, które już leżą na brytfannie.
6. Teraz w otworki nakładaj po łyżeczce konfitury z rabarbaru. Całość zapiekaj ok. 15 min, aż ciastka ładnie się zarumienią.
7. Po wystygnięciu posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobry pomysł:
Z ciasta francuskiego i konfitury rabarbarowej możesz zrobić również struclę. Wystarczy, że posmarujesz konfiturą rozłożone ciasto i zwiniesz je w rulon. To pyszny i orzeźwiający deser na ciepłe dni.
Zobacz też:
- Tarta z rabarbarem
- 8 pomysłów na letnie ciasteczka
- Kruchy placek z jabłkami i pianką
- Przepisy dla dzieci