Ciasteczka „Cytrynowe gwiazdki”
23 listopada, 2009Instagram/ @ddrumondperfil
Twoje dziecko z przyjemnością pomoże ci w przygotowaniu świątecznych wypieków. A co fajnego możecie przygotować? Przedstawiamy prosty przepis na ciasteczka, z którymi poradzi sobie nawet dziecko.
Składniki:
- 75 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 1 cytryna,
- 225 g maki,
Do dekoracji:
Kolorowy lukier oraz posypka w kształcie perełek.
Wykonanie:
Roztop masło na małym ogniu, nie daj mu się zagotować. Cukier puder wsyp do dużej miski i dodaj do niego masło. Mieszaj masę, aż zrobi się kremowa. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Z jednej połówki cytryny wyciśnij sok i dodaj go do ciasta. Dodaj również startą skórkę. Mąkę przesiewaj do miski przez sitko, mieszaj, aż powstanie gładka masa. Wstaw ciasto do lodówki na 30 – 60 minut.
Rozgrzej piekarnik. Rozwałkuj cisto na stolnicy uprzednio posypanej mąką i wycinaj dowolne kształty. Ciastka piecz przez 15 minut w temp. 170 st. C.
Przestygnięte ciasteczka możesz zacząć dekorować. Pokrywaj je lukrem (do uzyskania różnych kolorów możesz użyć barwników spożywczych) i ozdabiaj posypką.
Zobacz też:
- Świąteczne ciasteczka
- Cynamonowe ciasteczka
- Owsiano cynamonowe ciasteczka
- Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
- Więcej przepisów na Boże Narodzenie