Chrupiące kopytka z nadzieniem serowym
28 marca, 2017Ser żółty jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo z natury nie zawiera w sobie laktozy. Zawiera natomiast duże ilości ostatnio bardzo modnej witaminy K2, która m.in. odpowiada za prawidłową budowę kości i zmniejsza ryzyko zawałów. Przedstawiamy przepis na ciekawy dodatek do obiadu, czyli chrupiące kopytka z serem!
SKŁADNIKI:
* ziemniaki – 500 g
* mąka pszenna – 50 g
* mąka ziemniaczana – 100 g
* male jajko – 1 szt
* ser żółty salami w plastrach – ok. 250 g
* bułka tarta
* sól, pieprz, papryka ostra
* mleko
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól – zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami.
Zlepiamy i formujemy małe walce.
Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu.
Smażymy na złoto.
Uwaga – kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.