Chłodnik z botwinki
22 lipca, 2009Składniki:
0,5 l jogurtu naturalnego
0,5 l kefiru
0,5 l maślanki
1 mały pęczek botwiny
1 ogórek
1 pęczek małych rzodkiewek
1 mały pęczek natki
1 mały pęczek szczypiorki
1 mały pęczek koperku
1 cytryna
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Botwinkę umyj i osusz. Oddziel od siebie buraczki, łodygi i liście.
Buraczki obierz i pokrój w ćwiartki. Łodygi pokrój w drobne kawałki a liście w cienki paseczki. Do małego rondelka nalej ok. 2 cm wody, wrzuć w nią buraczki, postaw na wolnym ogniu, jak się zagotuje dodaj łodygi i poczekaj aż jeszcze raz się zagotuje. Następnie dodaj pokrojone liście botwiny, poczekaj aż zagotuje się jeszcze raz. Teraz zakwaś barszcz sokiem z ½ cytryny i odstaw do wystygnięcia.
Umyj i oczyść warzywa i zioła. Obranego ogórka zetrzyj na tarce o grubym oczku, rzodkiewkę podobnie. Natkę, koperek i szczypiorek posiekaj, nie musi być strasznie drobno.
Teraz połącz barszcz (razem z burakami i botwiną) z pozostałymi składnikami. Posól, popieprz, dodaj sok z cytryny, cukier i dokładnie wymieszaj.
Wstaw na noc do lodówki aby się schłodził i przegryzł, sprawdź rano smak i ewentualnie dopraw jeszcze raz.
Podawaj z jajkiem na twardo, możesz użyć także jaj przepiórczych.
17.06.2009