Chłodnik litewski
1 czerwca, 2016Cłodnik litewski to bodaj najsmaczniejsza letnia zupa. Uwielbiamy ją prawie wszyscy. Wypróbuj nasz przepis i delektuj się jej smakiem przez całe lato.
Składniki:
Na dwa litry wody potrzebujesz:
- 1/2 kg buraczków (najlepiej z botwinką),
- 1/2 kg świeżych ogórków,
- szczypiorek, koperek,
- duże opakowanie kwaśnej śmietany,
- duże opakowanie kefiru,
- ząbek czosnku,
- cukier, sól, sok z cytryny do smaku,
- ugotowane na twardo jajka (połówka na porcję).
Wykonanie:
1. W garnku zagotuj wodę i odstaw do przestygnięcia.
2. Ugotuj buraczki wraz z botwinką. Gdy będą gotowe, obierz je i utrzyj na tarce (duże oczka), a łodygi pokrój.
3. Pokrój ogórki na połówki lub ćwiartki.
4.Posiekaj zieleninę.
5. Do ostudzonej wody wlej kefir, śmietanę, przypraw do smaku solą, odrobiną cukru, sokiem z półówki cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj do niej pokrojone warzywa. Dodaj posiekany czosnek.
6. Gotową zupę odstaw na godzinę do lodówki.
Podawaj z połówką jajka.
Dobry pomysł:
Jeśli przygotowujesz zupę na dwa dni, zieleninę dodaj tylko do tej części, którą przeznaczasz do szybkiego skonsumowania. Dzięki temu unikniesz zbyt intensywnego zapachu cebuli w zupie, co często bardzo zniechęca dzieci do jej zjedzenia.
Zobacz też: