Chaczapuri adżarskie z pieczoną kukurydzą
28 marca, 2017Chaczapuri adżarskie to jedno z flagowych dań Gruzji. Mówi się, że to gruziński odpowiednik włoskiej pizzy. Słowo „chaczapuri” w wolnym tłumaczeniu oznacza „chleb z serem”. Przedstawiamy przepis na to, jak w swojej własnej kuchni możecie udać się w podróż po pięknej Gruzji!
SKŁADNIKI:
mąka pszenna – 300 g
drożdże świeże – 25 g
ciepła woda – 150 ml
jogurt naturalny – 200 g
olej – 2 łyżki
ser – ok.300 g
żółtko – 3 szt
kukurydza (ziarna) – 150 g
sól, pieprz, papryka ostra, oregano suszone
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody.
Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę).
Zagniatamy (ręcznie albo robotem z hakiem) dodając pod koniec olej.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić objętość).
Ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z kukurydzą, dodajemy sól, pieprz, oregano raz ostrą paprykę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy placek o średnicy ok. 25 cm, a następnie składamy tworząc „łódki”.
Tak przygotowane napełniamy serowym farszem, boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wkładamy do nagrzanego na 220 C piekarnika na ok. 15-17 minut i pieczemy na złoto.
Po tym czasie za pomocą widelca lekko rozsuwamy serowy farsz, wkładamy żółtko i dopiekamy ok. 2-3 minuty.
Podajemy gorące ze świeżym szczypiorkiem!
Smacznego!