Ceviche
29 lipca, 2009Ceviche to świetny pomysł na przystawkę, ma orzeźwiający smak i jest pożywna.
Składniki:
- 250 g surowego dorsza,
- sok z 10 limonek,
- ćwiartka papryki czerwonej,
- ćwiartka papryki żółtej,
- ćwiartka papryki zielonej,
- 2 pomidory,
- połówka awokado,
- pół cebuli,
- świeża kolendra,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Dorsza pokrój w grubą kostkę. Zalej sokiem z limonek i odstaw na 30-50 minut do lodówki. Do zamarynowanej ryby dodaj pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i awokado. Posól i popieprz do smaku. Wkrój posiekaną kolendrę. Wszystko wymieszaj i wstaw jeszcze na 5-10 minut do lodówki.
Dobry pomysł: Pamietaj ryba musi być super swieża. Podawaj ceviche jako przystawkę. Pasuje do niego Sancerre, Chablis lub wina białe szczepu Sauvignon.