
Boczniaki z sosem paprykowym
22 lipca, 2009Boczniakowi z grilla dorównuje chyba tylko grillowany rydz. Sprawdźcie smak boczniaka wg naszego przepisu i sami oceńcie, któremu należy się złoty medal?
Składniki:
- 60 dag boczniaków,
- 15 dag gotowanej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plastry,
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
Sos:
- 1 cebula /8 dag/, 3 czerwone papryki /40 dag/,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- ¼ łyżeczki pieprzu białego,
- szczypta chili Prymat,
- sól
Przygotowanie:
Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać, Paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę. Cebulę dusić na oleju około 5 min, po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.
Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić oraz popieprzyć. Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek. Pęczki układać na grill i piec 6-8 min stale je odwracając Podawać z sosem paprykowym i grzankami z chleba przygotowanymi na grillu.
09.06.2009
foto:materiały prasowe