Bliny z cukinią
22 lipca, 2009Składniki:
4 małe cukinie
150g mąki
3 jajka
15-20 ml mleka
1 paczka suszonych drożdzy
2 łyżi od zupy posiekanej natki
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Umyj cukinie, odetnij końcówki i zetrzyj cienko na tarce lub w robocie kuchennym nie obierajac ich. Włóż starte cukinie do sitka, posól i wycisnij z nich wodę
W misce wymieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj mleko i natkę. Posól i popieprz do samku. dodaj gałkę. Wrzuć cukinie i wszystko dobrze wymieszaj.
Smaż na patelni po dwie minuty z każdej strony. Następnie usmazone bliny włóż do piekarnika, by dokończyć smażenie.
26.06.2009