
Bezpieczeństwo w kuchni
11 września, 2008Dbaj o to, by korzystać w kuchni głównie ze świeżych produktów i odpowiednio zabezpieczaj żywność. Przyczyną ponad połowy przypadłości pokarmowych i chorób, jak zatrucia mikrobiologiczne np.: salmonella itp., jest niewłaściwe postępowanie i przechowywanie produktów. Zachowanie higieny i trzymanie żywności w odpowiednich warunkach i temperaturze zapobiega mnożeniu się bakterii obecnych w jedzeniu do ilości mogących przyczyniać się do powstawania stanów chorobowych.
5 dobrych pomysłów, które uchronią Was przed potencjalnym zagrożeniem:
POMYSŁ 1
- często myj dokładnie ręce przez co najmniej 20 sekund (możesz liczyć do 20);
- jeśli jesteś w kuchni, pamiętaj też o myciu rąk przy zmianie czynności – bezwzględnie zawsze wtedy, gdy skończysz myć czy kroić mięso lub po myciu i rozbijaniu skorupek jaj.
POMYSŁ 2
- trzymaj surowe jedzenie osobno, zwłaszcza mięso, drób i jajka, z dala od owoców, sera itp.
- zawsze używaj osobnej deski do surowego mięsa, drobiu, ryb, nigdy nie krój na tej samej desce chleba czy sera
- pamiętaj, że nie wystarczy opłukanie deseczki pod ciepłą wodą! Co jakiś czas zmieniaj deski na nowe!
POMYSŁ 3
- gotuj/smaż pożywienie w wysokiej temperaturze, która zabija groźne bakterie i zarazki, odpowiednio długo – dotyczy to zwłaszcza jajek;
- bardzo starannie myj przed użyciem skorupki jajek, w ciepłej wodzie, szczoteczką i mydłem, zwłaszcza jeśli jajka nie będą długo gotowane (na miękko) lub smażone (rzadka jajecznica); staraj się unikać przepisów, w skład których wchodzą surowe jajka, jak sernik na zimno czy piana z białek – jeśli zdecydujesz się na taki przepis, przynajmniej sparz skorupkę wrzątkiem, żeby zabić bakterie salmonelli;
- jeśli podgrzewasz resztki z obiadu z poprzedniego dnia, pamiętaj, by raz przegotować potrawę w temperaturze 100°C i zamieszaj ją, by mieć pewność, że podgrzała się równomiernie;
POMYSŁ 4
- zamrażaj żywność bezzwłocznie po przyniesieniu jej do domu w temperaturze poniżej 0°C w płytkich, dobrze zamkniętych pojemnikach;
- zamrażaj resztki w ciągu 1-2 godzin i wykorzystaj je w ciągu 3 do 4 dni;
- pamiętaj, że nigdy nie wolno zamrażać dwa razy tego samego produktu – dlatego, jeśli mrożonka kupiona w markecie rozmrozi się, zanim wrócisz do domu, nie wkładaj jej ponownie do zamrażalnika i bezwzględnie zużyj ją tego dnia;
- rozmrażaj żywność w lodówce, kuchence mikrofalowej lub zimnej wodzie – zmieniaj ją przynajmniej co pół godziny.
POMYSŁ 5
- zachowaj szczególną higienę podczas przygotowywania mięs – koniecznie używaj osobnej deski do krojenia, noży i naczyń;
- kontroluj temperaturę, piekąc mięso, by mieć pewność, że jest przygotowane we właściwej temperaturze, co jest szczególnie istotne przy indyku.