Barszcz wigilijny
23 listopada, 2009Barszcz jest nieodzownym daniem na naszych wigilijnych stołach. Podajemy przepis na klasyczny barszcz, taki, który przypomni ci dzieciństwo i Wigilie u babuni.
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych (możesz je zastąpić dwoma szklankami kwasu z buraków),
- 4 – 5 dag suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- sok z cytryny (może też być kwasek cytrynowy),
- sól i cukier i pieprz do smaku,
- zielona pietruszka do posypania,
- 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Za dzień do przygotowania barszczu namocz grzyby, nazajutrz ugotuj je w tej samej wodzie.
Obrane buraki zetrzyj na jarzynowej tarce, zalej je zimną wodą wraz z obraną cebulą. Zagotuj, a następnie odstaw garnek (na ok. 2 godz.), aż wywarz „się naciągnie".
Przecedź buraki, do wywaru dodaj wywar z grzybów (część możesz pozostawić do kapusty z grzybami). Dopraw do smaku solą, cukrem i kwaskiem, mocno podgrzej, a po odstawieniu z ognia dodaj masło i pokrojona drobno pietruszkę.
Dobry pomysł: aby podkreślić smak barszczu, dodaj do niego odrobinę czosnku. Zupa uzyska jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Zobacz też: