Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami
8 grudnia, 2009Instagram/ @zielony_niedzwiedz
Tradycyjny barszcz będzie wyśmienicie smakował z pieczonymi pierożkami.
Czas przygotowania: 60 min, porcja na 4 os.
Składniki:
Do zrobienia barszczu:
- 1 torebka Barszczu czerwonego ekspresowego KNORR,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula średniej wielkości,
- ¼ selera,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- liść laurowy 1 szt.,
- czosnek 2 ząbki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Do pieczonych pierożków:
- 200g mąki,
- 50g margaryny Kasia,
- 20g gęstej śmietany 22%,
- 2 jajka,
- 100g namoczonych suszonych grzybów lub grzybów mrożonych (np. prawdziwków),
- 1 średniej wielkości cebula,
- olej do smażenia,
- ½ łyżeczki majeranku,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz.
Wykonanie:
Barszcz. Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj przyprawy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar. Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony ekspresowy KNORR, dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku czosnkiem i majerankiem. Serwuj barszcz z pieczonymi pierożkami.
Pieczone pierożki. Przesiej na stolnicę mąkę, dodaj margarynę i całość posiekaj nożem a następnie dodaj 1 jajko i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto ręką i odstaw do lodówki. Pokrój grzyby i cebulę na małe kawałeczki, wszystko razem podsmaż na patelni i dopraw do smaku majerankiem i czosnkiem
oraz odrobiną pieprzu jeśli zachodzi taka potrzeba. Rozwałkuj ciasto na cienkie około 4 mm placki i za pomocą szklanki wytnij z niego krążki. Faszeruj krążki nadzieniem i sklejaj je w foremne pierożki. Ułóż pierożki w naczyniu do pieczenia, wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
Podawaj, jako dodatek do barszczu na ciepło.
Wypróbuj również:
- Barszcz wigilijny
- Barszcz czerwony przygotowany w tradycyjny sposób
- Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
- Barszcz czerwony z jabłkiem a‘la grzaniec
- Barszcz czerwony z jabłkiem podany z pasztecikiem
- Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem
Więcej przepisów na Boże Narodzenie >>>