Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem
8 grudnia, 2009Instagram/ @preserve.your.recipes
Podaj barszcz z pieczarkowym krokietem, to świetny pomysł na urozmaicenie dania.
Czas przygotowania: 60 min, porcja na 6 os.
Składniki:
Do barszczu:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule średniej wielkości,
- ¼ selera,
- ziele angielskie – kilka ziarenek,
- 1 liść laurowy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 torebka Barszczu czerwonego z grzybami KNORR,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz.
Pieczarkowy krokiet:
- 50g mąki,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 50ml oleju słonecznikowego do smażenia,
- 200g pieczarek,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki majeranku,
- 100g bułki tartej.
Wykonanie:
Przygotuj barszcz. Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar. Przecedź wywar przez sito, dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek i wsyp Barszcz czerwony z grzybami KNORR, dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Pieczarkowy krokiet. Zrób z mąki, mleka i jajka ciasto naleśnikowe, usmaż naleśniki na oleju na gorącej patelni. Podsmaż umyte i pokrojone w plastry pieczarki razem z cebulką i dopraw do smaku majerankiem i czosnkiem. Ułóż grzyby na naleśniku, zawiń brzegi z obu stron, a następnie
zroluj. Panieruj całość w bułce, usmaż na oleju i podawaj z gorącym barszczem na oddzielnym talerzyku.
Zobacz również:
- Barszcz wigilijny
- Barszcz czerwony przygotowany w tradycyjny sposób
- Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
- Barszcz czerwony z jabłkiem a‘la grzaniec
- Barszcz czerwony z jabłkiem podany z pasztecikiem
- Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami
Więcej przepisów na Boże Narodzenie >>>