Barszcz czerwony z jabłkiem a‘la grzaniec
8 grudnia, 2009Instagram/ @kneadyandhungry
Pożywna, rozgrzewająca zupa jest idealna na zimowe, chłodne dni, a także na świąteczny stół.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule średniej wielkości,
- ¼ selera,
- ziele angielskie – kilka ziarenek,
- 1 kawałek cynamonu,
- 2 ziarenka goździka,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 torebka Barszczu czerwonego z jabłkami KNORR,
- 2 łyżki soku z cytryny/skórka otarta z połówki cytryny,
- 1 mały kawałek świeżego imbiru,
- miód.
Wykonanie:
Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj przyprawy, imbir i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony z jabłkami KNORR, dokładnie wymieszaj.
Dopraw zupę do smaku sokiem, skórką z cytryny, startym imbirem i miodem.
Zobacz również:
- Barszcz wigilijny
- Barszcz czerwony przygotowany w tradycyjny sposób
- Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
- Barszcz czerwony z jabłkiem podany z pasztecikiem
- Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem
- Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami
Więcej przepisów na Boże Narodzenie >>>