Barszcz czerwony tradycyjny
8 grudnia, 2009Instagram/ @anna_czy
Jeśli cenisz sobie tradycyjny smak barszczu, koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Czas przygotowania: 60, porcja na 6 os .
Składniki:
- 5 dużych buraków czerwonych,
- 4 ząbki czosnku,
- dwie kromki chleba razowego,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula średniej wielkości,
- ¼ selera,
- 1 torebka Barszczu czerwonego ekspresowego KNORR,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- Cukier,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:
Obierz buraki, pokrój w plastry, dodaj dwa ząbki czosnku i chleb razowy.
Zalej tak przygotowane buraki wrzątkiem zagotowanym z przyprawami i całość odstaw na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aby powstał zakwas. Zalej warzywa powstałym zakwasem, dodaj buraki, przyprawy, resztę czosnku i ugotuj buraczano – warzywny wywar. Przecedź wywar i dodaj Barszcz czerwony ekspresowy np. KNORR, co poprawi kolor i nada zupie odpowiedniego smaku. Dopraw całość do smaku majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawaj barszcz z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi.
Zobacz też:
- Barszcz wigilijny
- Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
- Barszcz czerwony z jabłkiem a‘la grzaniec
- Barszcz czerwony z jabłkiem podany z pasztecikiem
- Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem
- Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami
- Więcej przepisów na Boże Narodzenie